D130 Showroom by Kjersti Os Mathisen

Type: Rehabilitering og ombygging til næring/showroom
Oppdragsgiver:
 Sparebank1
Størrelse: 916 m2 
Samarbeid: Møbler og farger: IARK og Input interior Foto: Input interior / Anton Eriksson
Entreprenør: Benki AS

Ombygging og rehabilitering av en gammelt ubåthangar, hvor hovedfokus var å hente frem gamle detaljer og konstruksjon.

Bygningen er en del av det gamle industriområdet på Skøyen, og rommer i dag lokaler for showromvirksomhet og kontor. Bygningen var opprinnelig bygget som en industrihall og har vært brukt som lokomotivverksted og ubåthangar. Bygningen og området har status som vernet.

Bygningen har vært gjennom en rekke store ombygginger og oppgraderinger siden 2016 og frem til i dag. Taket er skiftet med nye overlys og takterrasser, og det er etablert nye innganger og store åpninger i fasadene både mot Thune og Drammensveien. Nye innvendige atrier, mesaninetasjer og forbindelser skaper god flyt og åpenhet i lokalene. Lokalen er I tillegg oppgradert med nye heiser, trapper, våtkjerner og tekjøkken. Bygningen rommer i dag en rekke spennende showrom innen interiør, bl.a. Studio Skøi og Input-interiør. I tillegg sitter arkitektkontoret DARK i bygningen.

Hegdehaugsveien 26 by Kjersti Os Mathisen

Type: Rehabilitering og ombygging til serveringslokaler
Oppdragsgiver: Union Eiendomskapital AS
Størrelse: 1680 m2 
Ferdigstilt: 2022
Samarbeid: IARK: Kravik Jørundland Foto: Niklas Hart
Entreprenør: Flyt AS

Ombygging og rehabilitering av en klassisk bygård fra 1874. Bygården har fått en ny og fleksibel planløsning, som i dag huser flere ulike utelivskonsepter.

Bygården var i teknisk dårlig stand, og byggherre hadde behov for en fleksibel og åpen planløsning tilpasset skiftende leietakere og konsepter. Bygården skulle forvandles til en inviterende utelivshub, samtidig som byggets sjel ble fremhevet og bevart. Vi ønsket derfor å åpne bygget opp på tvers av de ulike etasjene, slik at byggets puls og aktivitet ble synlig gjennom hele bygården. Lokalene fremstår lysere og mer inviterende, slik at de besøkende raskt får overblikk over husets tilbud.

Byggets nye ventilasjonssystem og andre tekniske føringer er integrert som en del av byggets arkitektur, samtidig som rømningsveier og universell utforming er ivaretatt. De nye, store åpningene i bærevegger og dekker er prosjektert og plassert etter en omfattende kartleggingsfase. Det var viktig for oss å være tett på både byggeplass og entreprenører, slik at vi kunne avdekke og bevare så mye som mulig av byggets sjel og gamle detaljer. Vi har derfor kunne hentet gamle teglvegger frem i lyset, og fjernet alle spor etter intetsigende kontorlokaler.

Bygården er på Byantikvarens gule liste, og det har vært et tett samarbeid med Byantikvaren hele veien. Innvendige teglvegger, og plassering og utforming av tekniske anlegg på loft/tak har vært spesielt viktig å finne gode løsninger på.

Byggets fasade før og etter.

Sorgenfrigata 11 by Kjersti Os Mathisen

Type: Rehabilitering og ombygging kontorlokaler
Oppdragsgiver: Stiftelsen Cathrine og Nils Hals
Størrelse: 820 m2 
Ferdigstilt: 2022
Entreprenør: Aktiv Bygg AS

Prosjektering og design av Privatmeglerens nye kontor og oase i Sorgenfrigata 11.
Vi ønsket å skape et kreativt sted med variasjon i romtyper og med et varig og delikat interiør.

 
 

Lokalet var i dårlig forfatning, og manglet dagslys og essensielle funksjoner et kontorlokale må kunne tilby. Byggherre ønsket en transformasjon som brakte lyset inn, og en flyt i romprogram og plassering av kjerner som var varig og gode. Vi fulgte prosessen fra start til slutt, og fikk i tillegg stå for interiøret for leietakeren Privatmegleren.

 Den grønne oasen under det nye taklyset setter rammene for lokalet. Her strømmer sollyset inn og man kan følge med på vær og vind, og plantenes skygger tegner seg pent på eikepanelene som omkranser oasen.

 
 
 

Etasjen har fått en lun og rolig fargepalett med en base av naturmaterialer som eik og Calacatta-terrazzo.
Oasens gulv gir assosiasjoner til strender og sommer, da den rett og slett består av småstein limt sammen til en robust og driftsvennlig overflate. Videre har den lyse grunnfargen et hint av varme, mens møterom rundt oasen har fått en dus versjon av plantenes grønnfarge.

 
 
 


Det var ønskelig å skape et uformelt sted for både meglere og besøkende, og det ble både satt av plass til lekerom for barna og shuffleboard til fredagspilsen.

Toaletter og større tekniske rom er diskret plassert, og det har vært et særlig fokus på å sikre god akustikk samtidig som man ikke tar for mye av den noe lave takhøyden.

 
 

Den gamle terrazzoen i trapperommet er hentet frem og rekkverket har fått en ny håndløper. Små detaljer som bevarer opprinnelig uttrykk, har vært viktige for disse rommene. Bruken av varm eik er videreført ut i fellesområdene også, sammen med diskret og ren belysning.

 
 

Hammersborggata 9 by Kjersti Os Mathisen

Type: Rehabilitering av bygård til kontor, næring og servering
Oppdragsgiver: Sparebank1 Forsikring AS
Størrelse: 12 400 m2 m2
Ferdigstilt: Fra 2014-2018
Entreprenør: Oslo Entreprenør AS, NP Bygg AS, Braathen Landskapsentreprenør AS

Bygården har vært gjennom en trinnvis rehabilitering gjennom flere år.
Etasjene er tilrettelagt for nye leietakere, og bygget har fått nye oppgraderte fellesfunksjoner som kantine, takterrasse, auditorium og garderober. Vi har gjennom hele løpet hatt det overordnede ansvaret for å tilrettelegge for de ulike leietakerne og planløsningene, helt fra tidlig-fase med megler, gjennom detaljprosjektering og byggefase og hele søknadsprosessen fra start til slutt.
 

Med økt takhøyde, ny planløsning og moderne møbler ble kantinen endret til et helhetlig og innbydende område. Det har vært viktig å bruke materialer med gode akustiske egenskaper, som samtidig tilfører kantinen en lun og behagelig stemning. Paletten består av lune blåtoner og naturmaterialer. Den spesielle fototapeten bidrar til å gi kantinen et friskt uttrykk.

Det nye auditoriet skulle skille seg ut og bidra til å skape ulike settinger. De stemningsskapende lysstripene endres etter behov, både i farge og intensitet. Vi har ført de blå fargetonene fra tilstøtende kantine videre inn i auditoriet. 

Det var ønskelig at de ansatte kunne spise lunsj og ta pauser i solen, og vi designet derfor et lite amfi der solforholdene var best. Videre var det viktig å skjerme arbeidsplassene rundt gårdsrommet. Dette løste vi med å bygge plantekasser mot veggene. Vi bygde benker rundt overlysene, og tilrettela for langbord og fest. De grønne plantene og sedumdekket gir rommet en lun og god atmosfære.

Kontorlokalene og en en helt ny møteromssentral i byggets 1.etasje ble tilpasset nye leietagere med helt ny planløsning og oppgradering av alle overflater. For å bidra til økt byliv ble det også satt av plass ti to nye serveringssteder også. Vi jobbet tett med tekniske fag for å skape gode og robuste planløsninger som både var kostnadseffektive og mulig å tilpasse til fremtidige leietakere også. Interiør for Mastiff ble prosjektert av Zinc, mens interiør for Sparebank1 Utvikliung ble prosjektert av IARK. Interiør av Zinc i kontoretasjen vist under.

Storgata 1 by Kjersti Os Mathisen

Type: Rehabilitering og ombygging til kontor og butikklokaler
Oppdragsgiver: Sparebank1 Forsikring AS
Størrelse: 6200 m2
Ferdigstilt: 2018
Entreprenør: Betongarbeid AS og Oslo Entreprenør AS

Storgata 1 ble bygget i 1901, og har siden den gang vært gjennom flere fasadeendringer. Vi ønsket å finne tilbake til byggets opprinnelige uttrykk samtidig som vi la til rette for moderne løsninger som fungerer for byggets leietagere. Granittpilarene ble ført ned til bakken igjen, og inngangspartier og vinduer ble utført i massive eikerammer. Videre ble alle vinduer oppover skiftet, med glass med god solskjerming og vindusrammer med lik profilering som i 1901. Underveis i prosessen hadde vi et godt og hyggelig samarbeid med Byantikvaren.

Situasjonen før rehabiliteringen og fra opprinnelig situasjon.

Byggets fellesarealer, kontoretasjer og butikklokalene i underetasjen er totalrenovert, og hele byggets ventilasjonssystem er flyttet opp på loftet. Himlinger er løftet, tykke bærevegger er erstattet av slanke stålkonstruksjoner og gamle detaljer hentet frem i lyset. Lokalene fremstår nå som sjarmerende og moderne, og kler byggets nyoppussede fasade.

Kulturhus og ruinpark by Kjersti Os Mathisen


På oppdrag fra Kulturetaten har vi laget et skisseforslag på hvordan området rundt Kongsgården og lokomotivverkstedet i Bispegaten 16 kan utvikles videre.
Vi har åpnet opp hallens førsteetasje mot borggården, og fremhevet de gamle murene med volumer i cortenstål. Murene gamle plassering markeres også i gulvet inne i hallen.

Oppdragsgiver: Kulturetaten
Ansvarlig: Ingrid M. Gabrielsen / Per Halle

Vi syns hovedgrepet gir en harmoni til området, og vi tror at det nye
uterommet vil være et vakkert bakteppe til historien som skal
formidles her.  

John Collets plass mulighetsstudie by Kjersti Os Mathisen

Vi gjorde i 2013 flere mulighetsstudier for Blindern Vel om oppgradering av John Collets plass i Oslo. Dette førte frem til at Bymiljøetaten i Oslo kommune i 2016 inviterte oss og to andre landskapsarkitektkontorer til en betalt konkurranse om utvikling av plassen og områdene rundt. Vårt endelige forslag «Trikkesløyfen» tok sikte på å bevare gamle spor og samtidig skape en skjermet, fleksibel og moderne plass. Plassen er utformet slik at beboere i lokalmiljøet selv får mulighet til å fylle plassen med aktiviteter og arrangementer.

Ansvarlig: Per Halle
Oppdragsgiver: Blindern Vel

Økern mulighetsstudie by Kjersti Os Mathisen

Høsten 2015 deltok vi i en begrenset idekonkurranse hvor vi så på den fremtidige utviklingen av Økernområdet.
Målsetningen er å transformere bydelen til et urbant område med bymessige kvaliteter, samtidig som stedets spesielle karakter bevares. Et nytt trafikkonsept frigjør Kabelgata til gående og syklende. Kabelgata og torget ved signalbygget Oxer Tower blir hjertet i området. En blanding av boliger og næring bygges rundt, samtidig som det tilrettelegges for store grøntområder. De verneverdige fasadene mot Kabelgata bevares, og gir hovedgata en egen identitet.

Brutto areal: 100 000 -500 000 m2
Oppdragsgiver: Oxer Eiendom
Ansvarlig: Carl Engblom / Birte Burau


Konkurranse Lillestrøm by Guest User


Arkitektene as deltok i et parallelloppdrag om utviklingen av et sentrumskvartal i Lillestrøm i 2011.

Brutto areal: 27.225m2
Oppdragsgiver: Lillestrømbanken Eiendom
Ansvarlig: Tale Øien/Skule Marstein/Vera Langfeldt