Gamle Aker kirke / by Kjersti Os Mathisen

Type: Rehabilitering og ombygging av verneverdig kirke
Oppdragsgiver: Kirkelig Fellesråd i Oslo
Størrelse: 600 m2 
Ferdigstilt: Kjeller og kirkerom 2024, trappehus i prosess
Entreprenør: Nordseth og Karlsen AS

Varsom restaurering av Oslos eldste bygning med fokus på å fremheve de opprinnelige detaljene.

Gamle Aker kirke er Oslos eldste bygning. Kirken ble oppført på midten av 1100-tallet, en typisk middelaldersk 3-skipet basilika.
Kirken ble restaurert i 1861, med større vinduer og nytt tårn. I 1950 og 1955 ble det gjort innvendige arbeider, og vi fikk dagens uttrykk med eksponerte steinvegger og skifergulv. I 2022 startet arbeidet med en større rehabilitering, initiert av Kirkelig Fellesråd i Oslo og menigheten.  Kirkens tekniske anlegg var i svært dårlig stand, og brannsikringen var ikke i henhold til dagens regelverk. I tillegg var det behov for å bedre kirkens universelle utforming og gi kirken mer plass til å imøtekomme dagens behov.   

Det tidligere våpenhuset er nå erstattet av en transparent konstruksjon i stål, glass og tre. Våpenhusets spilekledning er vinklet for å etterligne ytterveggenes variasjon og skyggespill, og gjemmer den nye løfteplattformen fra kirkerommet. Steinportalen er igjen eksponert og tilfører kirkerommet et tydelig motiv. Hele gulvet er støpt på nytt, og gammel skifer er erstattet med ny.

Våpenhuset har også fått et nytt arbeidsbord og salmeboktralle, og trappen ned til kjelleren har fått ny detaljering og tilpassede skapløsninger. Den nye paletten spiller på lag med den gamle, med tre, stål og skinn, men de nye detaljene har egne nyanser slik kan man lese hva som er kommet når. Det var allerede et stort spenn i interiøret, med talerstol i fargerikt treverk, orgel og alter i variasjoner over lakket eik, knepute i skinn og detaljer i messing, kobber, sort og pusset stål. Det var derfor ønskelig å holde de nye elementene sobre sammenlignet med de eksisterende detaljene.

Store masser ble gravd ut i kjelleren, hvor det tidligere var begrenset med tilgjengelig og brukbart areal. Her er det nå lagt til rette for en forsamlingssal, et lite kjøkken, toaletter og nytt teknisk rom. Overflater, layout og fast inventar er i sin helhet nytt i kjelleren.

Prosessen har vært omfattende, både fordi bygget er fredet og krever behandling av både Byantikvaren og Riksantikvaren, men også fordi det har vært store usikkerheter rundt utgravingen og byggets store fundamenter. Dialogen med antikvariske myndigheter har vært god, og gruppen har jobbet godt mot målet om å fremheve kirkens historie. Løfteplattformen fant omsider sin plass, og romprogram ble forankret hos menighet og biskop. Løsninger har endret seg underveis i prosessen, etter hvert som bygningens begrensninger ble avdekket.

Fortsatt jobbes det med en del av prosjektet; nytt utvendig trappehus for egen tilkomst til kjeller, inkludert sakristi og venteområde under bakken. Her pågår det en dialog rundt materialitet og form.

Vi valgte å eksponere så mye som mulig av tidligere arbeider i kjelleren, slik at også denne fortellingen ble mulig å lese i fremtiden også. Teglen fra søylenes fundamenter er eksponerte og fremhevet, selv om disse er både ujevne og røffe. Alt av gammel stein som stikker ut av vegger er bevart og gir en livlighet mot de pussede veggene. Eikedetaljene og det nedtonede lyskonseptet levert av Zenisk strammer opp uttrykket, og den gamle skiferen fra etasjen over er gjenbrukt her nede. På badene og kjøkken er det benyttet terrazzoflis med grønntoner.